Project #34

‘Vanuit mijn vorige vak ben ik heel erg gewend om op cijfers te sturen. Ik merk dat het in de bouw nog weinig gebeurt’

Project #34

‘Vanuit mijn vorige vak ben ik heel erg gewend om op cijfers te sturen. Ik merk dat het in de bouw nog weinig gebeurt’

We komen aan in Zevenaar bij een transformatie van Niels Tonen. Vier hoogstaande (starters)appartementen in een voormalige verloskundigenpraktijk aan de rand van de stad. Het pand doet licht antroposofisch aan met de afgehoekte ramen en natuurlijke vormen.

Door de enorme glazen pui van de entree en de schitterende houten trap is het een modern geheel. Met nieuwe dakkappelen is op vernuftige wijze extra hoogte en licht gecreëerd. Het uitzicht over de landerijen die erachter liggen maken het plaatje compleet. De appartementen staan sinds een week op Funda. Geen wonder dat er veel animo voor is.

Niels Tonen

Morgen Vastgoed

Project: Transformatie bedrijfsruimte naar vier appartementen

Financiering: Verbouwfinanciering

Looptijd: 9 maanden

LTV: 45% aankoop, 100% verbouwing

Al van verre horen we het kenmerkende geluid van de Bi-turbomotor. Onmiskenbaar een Porsche 911 waarin Niels aan komt rijden. Miami Blue, een kleur die past bij de stralende lucht vandaag. Niels is een echte autoliefhebber blijkt al snel. “Ik heb 26 jaar in de automotive gewerkt” begint hij te vertellen. “Onder meer bij Pon en Ruttchen Mercedes-Benz. De laatste jaren heb ik daar als interim-directeur dealerbedrijven gereorganiseerd. Een fantastische uitdaging, maar na ieder traject was ik voor mijn gevoel 15 jaar ouder geworden. Dus op een gegeven moment ben ik voor mezelf begonnen.

Ik ben naar Duitsland gereden en heb daar drie Volvo’s gekocht. Die verkocht ik vanuit huis.Na een half jaar kwam ik erachter dat ik dit niet vanuit huis kon blijven doen” lacht Niels. “Dus al snel had ik een autoshowroom op een bedrijventerrein in Duiven. Als Volvo specialist verkocht ik al snel 150 dikke diesels per jaar. Vooral aan zakelijke rijders. Dat ging waanzinnig goed tot de komst van de dieselcrisis in 2018. Dat was voor mij een eerste omslagpunt. In plaats van diesels ben ik toen alles gaan importeren wat ik zelf mooi vond. Zowel jong gebruikte auto’s als oldtimers. Met een speciale liefde voor Porsche’s 911 en de Triumph TR6. Deze restaureerde ik zelf. Van niets iets maken. Net als nu.”

De volgende omslag vond plaats door de rust die Niels moest nemen toen hij Corona kreeg in het voorjaar van 2020. “Het gaf mij tijd om na te denken hoe lang ik het nog zou volhouden met mijn passie voor oude en bijzondere auto’s. De elektrificering van het wagenpark zet door, waarmee de haalbaarheid van mijn lange termijndoelen in het gedrang kwam. Ik wilde me fulltime bezighouden met vastgoed en dat kwam vorig jaar in een stroomversnelling. Ik zette mijn bedrijfspand te koop en ging op zoek naar een behapbaar project. Bij de derde bezichtiging was het raak. Van deze voormalig praktijk moest de bestemming worden omgezet naar wonen. Ik zag meteen hoe het moest worden.

‘Van deze voormalig praktijk moest de bestemming worden omgezet naar wonen. Ik zag meteen hoe het moest worden’

Niels is een gedreven ondernemer met een realistisch plan. Wij konden hierdoor binnen tien dagen een financiering verstrekken.

Er is eigenlijk niks leukers dan potentie in een casus te zien en daar uiteindelijk samen met de klant iets fantastisch moois van te maken” aldus DCMF Business Manager Bart-Jan Hubertus over de recent afgeronde transformatie.

Dat de verkopend makelaar en de verkoper dat niet zagen was mijn mazzel. De grootste winst zit immers bij de inkoop. Uiteraard heb ik er een architect bij betrokken. Hij tekende vier appartementen, waar ik er in eerste instantie drie zag.”

Een overbuurman breekt in in ons gesprek. Dan zien we dat Niels een man is die makkelijk contact legt en relaties opbouwt. Ze praten kort over parkeerplaatsen en de aanleg van de tuin. Niels vertelt later dat deze buurman heeft geholpen bij het onderhoud van de tuin tijdens zijn vakantie. “Sowieso hebben we veel energie gestoken in de relatie met de overburen. Direct na aankoop heeft mijn vrouw aangebeld en een bloemetje langsgebracht. Goede communicatie is belangrijk. We ervoeren enkel enthousiasme bij de buren, geen onvertogen woord. Hun huis is door deze ontwikkeling ook een ton meer waard geworden” zegt Niels lachend.

“Ook met mijn contactpersoon bij de gemeente heb ik een sterke band opgebouwd. Binnen zeven weken had ik mijn vergunning binnen” vertelt Niels trots. “Samen met mijn architect heb ik er bovenop gezeten, gelijk binnen twee uur reageren als er een vraag kwam. Ik denk dat elf jaar gezond ondernemerschap mijn belangrijkste basis is. Zo ben ik vanaf dag één begonnen met het maken van inzichtelijke Excelbegrotingen. Waar staan we binnen het geheel? Wat komt er nog aan en zitten we nog binnen budget? Vanuit mijn vorige vak ben ik heel erg gewend om op cijfers te sturen. Ik merk dat het in de bouw nog te weinig gebeurt. Overzicht, begroten en sturen op cijfers. Als het ergens uitloopt, moet het elders meevallen. Want als je vijf posten hebt die uitlopen, dan heb je je budget niet meer in de hand.”

Zijn oog voor detail zien we terug in de afwerking van het pand. “Alles is op hoog niveau afgewerkt” vervolgt Niels. “Ik ben gegaan voor kwaliteit en duurzaamheid, dat is de perfectionist in mij. Zo hebben alle vier de appartementen een eigen warmtepompinstallatie. Ik heb stad en land moeten aflopen om hiervoor een goede specialist te vinden, want concrete kennis en diepgravende knowhow omtrent warmtepompinstallaties blijkt nog schaars te zijn.”

“Ging dan alles goed?” vragen we Niels. Hij begint te lachen. “Waar ik het hardst tegen aanliep was afspraken maken met leveranciers. Dat moest ik echt op dagniveau aansturen. Deadlines monitoren en handhaven. Dat ging niet altijd goed. Ik heb hier zelf vijf tot zeven dagen in de week mijn handen uit de mouwen gestoken. Heel gaaf om te doen. In vijf maanden heb ik qua bouw en constructie meer geleerd dan ik ooit voor mogelijk heb gehouden. En nu weten we in ieder geval wel met welke leveranciers we door willen naar het volgende project” knikt hij. Dat wordt een winkel met bovenwoning, wederom in Zevenaar. “Dit project hebben we onderhands gekocht, een bovenwoning met 50 m2 dakterras. Het wordt waanzinnig mooi” aldus Niels.

Een intensieve samenwerking met een fantastisch resultaat. Ondertussen heeft DCMF een financiering verstrekt voor een volgende ontwikkeling van Niels

“Ook voor dit nieuwe project heb ik trouwens een overbruggingskrediet geregeld bij DCMF” gaat Niels verder. “De samenwerking met Bart-Jan tijdens dit project is supergoed bevallen. Er was meteen een klik en hij was direct enthousiast over mijn plan en de financiële opzet. Hij begreep precies waar ik behoefte aan had. Geld en snelheid. Bij DCMF was het letterlijk binnen twee weken rond. Ik had iemand nodig die ook echt met me meedacht. Meekijken, betrokken zijn, bouwbezoeken doen en netwerk ter beschikking stellen. DCMF is voornamelijk pragmatisch en transparant. Eerder een partner in business dan een bank en dat is precies waar ik naar zocht.”

Vijf maanden lang heeft Niels met hart en ziel gewerkt aan dit project. Morgen sluit de biedingstermijn en binnen enkele weken krijgen de gelukkige kopers de sleutels. Dat er wordt overboden, dat is zeker. De vraag is alleen: met hoeveel? Een raar gevoel om afscheid te nemen van dit project. Maar natuurlijk komt Niels hier nog wel terug. Als is het maar om een kop koffie te drinken bij de overburen.

Van creëren naar realiseren

Bel met onze adviseurs: 020 719 7197
Start uw aanvraagOnze experts